Burgemeester Hans Bonte zet eerste spadesteek voor reconversieproject de Heerenhuizen

In de Witherenstraat in Vilvoorde werd vandaag het startschot gegeven voor de bouw van de Heerenhuizen. Het reconversieproject herontwikkelt de oude en verlaten herenhuizen tot 10 luxueuze lofts met bovenaan een bedrijfsruimte. Projectontwikkelaar Imoya start hiermee aan de derde fase, na Kantfabriek en Kantkwartier, om de stadskern van Vilvoorde verder te ontwikkelen.

De bouw van de Heerenhuizen is nu echt gestart. Met een symbolische eerste spadesteek gaf de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte samen met de aanwezige kopers en projectontwikkelaar Imoya het officiële startschot voor de bouw van dit reconversieproject in de Witherenstraat.“Met de realisatie van de Heerenhuizen wordt het sluitstuk van de grondige vernieuwing van deze strategische zone tussen het centrum en het station aangevat. Het wordt een hoogwaardig en kwaliteitsvol woon- en kantorenplek met aandacht voor de erfgoedwaarde en het groen karakter van de site. Na de realisatie van de Kantfabriek, het Kantkwartier en de Heerenhuizen wordt het hoog tijd om de publieke ruimte op een aantrekkelijk manier in te richten”, aldus burgemeester Hans Bonte.

De Heerenhuizen is een uniek project in Vilvoorde. Het wordt een plek waar innovatie en authenticiteit hand in hand gaan. Bewoners kunnen er genieten van ruimtelijk doordachte lofts met hoge plafonds, voorzien van alle hedendaagse luxe en comfort. “Het gebruik van warmtepompen als verwarmingsmechanisme voor de laag verbruikende vloerverwarming, ventilatiesysteem D, hoogrendementsbeglazing en genormeerde isolatiewaarden zorgen dat de lofts klaar zijn voor de toekomst. De historische voorgevel met zijn prachtige kleurschakeringen zal volledig gerestaureerd worden. Daarbovenop is het project gezegend met een prachtige, historische tuin”, aldus projectverantwoordelijke bij Imoya, Robrecht Vanstallen. Deze tuin wordt volledig aangelegd en speelt een aanzienlijke rol binnen het project. Zo zal iedereen die in de Heerenhuizen komt wonen en/of werken kunnen genieten van één van de grootste groene longen van de stad. Meteen ook één van de redenen waarom Styhals Architecten, de architect van het project, beslist heeft om hun kantoren op de bovenste verdieping van de Heerenhuizen te vestigen.

Ondertussen is ook het archeologisch onderzoek van de site afgerond. Dit onderzoek heeft een aantal archeologische sporen en structuren blootgelegd die afkomstig zijn van post-middeleeuwse gebouwen of erfjes. Deze vondsten lijken te bevestigen dat de huidige Witherenstraat al enkele eeuwen bestaat. Projectontwikkelaar Imoya is tevreden om op deze manier te kunnen meewerken aan het in kaart brengen van de archeologische geschiedenis van Vilvoorde.